Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Επίθεση με βιτριόλι σε συνδικαλίστρια μετανάστρια

Επίθεση με χλωρικό οξύ δέχτηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Σύμφωνα με μαρτυρία της αντιπροέδρου της Ένωσης, Βάσως Τσούνη, η άτυχη γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της στα Άνω Πετράλωνα, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με βιτριόλι. Σύμφωνα με την κ. Τσούνη μάλιστα, η κ. Κούνεβα δεχόταν εδώ και αρκετές ημέρες απειλές στο κινητό της τηλέφωνο.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει τραύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και την πλάτη. Μάλιστα, κινδυνεύει να χάσει πλήρως την όρασή της.

Ακολουθεί παλιότερη συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία (10/12/2007)

Βλέπουν τη σύνταξη στην οποία ήλπιζαν να «χάνεται»

Σχεδόν πέντε χρόνια τώρα κάνει αυτή τη δουλειά και σήμερα εργάζεται στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Πεντέμισι το απόγευμα με 11.30 το βράδυ το ωράριό της, ένα τέταρτο διάλειμμα για να φάει ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα και γύρω στη 1 το βράδυ φτάνει στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Και ο μισθός της; Γύρω στα 560 ευρώ. Αυτά είναι και τα μοναδικά χρήματα με τα οποία πλέον πρέπει να ζήσουν η Κωνσταντίνα, ο 10χρονος γιος της, μαθητής της Δ' Δημοτικού, και η 67χρονη μητέρα της.

Νέα γυναίκα, αλλά κουρασμένη η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μάτια υγρά από το παράπονο και χέρια ταλαιπωρημένα από το καθάρισμα. Είναι ενημερωμένη για τα καινούργια μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, αλλά υποστηρίζει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο τους είναι η εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Πολλές γυναίκες που κάνουν αυτή τη δουλειά παθαίνουν καρκίνο, έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τα απορρυπαντικά που εισπνέουν και από τα σκουπίδια. Αφήστε τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά. Είναι δυνατόν να βγάζουν τις καθαρίστριες από τα ανθυγιεινά;» λέει η Κωνσταντίνα και προσθέτει:

«Δεν χρειάζεται ν' αυξήσουν τα όρια ηλικίας, εκείνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ελέγξουν τη μαύρη εργασία. Οι εταιρείες που δουλεύουμε υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το κοινό, αλλά τελικά φαίνεται ότι ιδρύθηκαν για να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν το κράτος είχε μειώσει τη μαύρη εργασία, δεν θα είχαν σήμερα προβλήματα τα Ταμεία και στα 40 θα μπορούσαν να βγαίνουν οι γυναίκες με βαρέα ένσημα στη σύνταξη».