Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Γράμμα της Προέδρου του Τμήματος Θεάτρου προς τον κ. Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου

Έστειλα το παρακάτω κείμενο στον κ. Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου (όπου είχα έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση).

Κύριοι συνάδελφοι,

-Το απόγευμα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τους χώρους του κτιρίου «Κλειώ», επί της οδού Εγνατία 122, στο οποίο στεγάζονται η Γραμματεία, η Βιβλιοθήκη, το Θέατρο και μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τού Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

-Το πρωί της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, ώρα 8.45, ενημέρωσα τηλεφωνικώς για την κατάσταση τον κ. Πρύτανη.

-Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, ώρα 3 μμ, οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου αποφάσισαν, με τη σειρά τους, κατάληψη του Τμήματος με διάρκεια μέχρι την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, οι φοιτητές αποφάσισαν παράταση της κατάληψης μέχρι 19 Δεκεμβρίου.

-Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, ενημέρωσα τη Σύγκλητο για την κατάσταση, επισύροντας την παρατήρηση του κ. Πρύτανη, ότι εφόσον και οι φοιτητές έχουν κάνει κατάληψη δεν θα έπρεπε να φέρω το θέμα στη Σύγκλητο.

-Σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, νεότερη συνέλευση των φοιτητών (πριν από την οποία τους ενημέρωσα για τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου, στην περίπτωση που παραταθεί η κατάληψη) αποφάσισε την παράταση της κατάληψης μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Παρατηρήσεις

1. Οι φοιτητές που παραβρίσκονταν σήμερα στη Συνέλευση του Συλλόγου ήταν περίπου 30. Σύνολο ενεργών φοιτητών του Τμήματος: περίπου 250.

2. Οι φοιτητές ισχυρίζονται ότι δεν κάνουν αυτόνομη κατάληψη αλλά «μεικτή» (!) με τους αντιεξουσιαστές. (Το επιχείρημά μου ότι κανένας νόμος δεν νομιμοποιεί τέτοιου τύπου «μεικτές» αποφάσεις, ότι υπάρχει ένας φοιτητικός Σύλλογος αναγνωρισμένος, έπεσε, φυσικά, στο κενό.) Ας σημειωθεί ότι, «επειδή μετέχουν σε διάφορες δράσεις (συναυλίες, πορείες κλπ.) », οι φοιτητές που υποτίθεται ότι κατέλαβαν το κτίριο, συχνά το εγκαταλείπουν στους συντρόφους τους αντιεξουσιαστές (επανειλημμένως αναζήτησα φοιτητές στους 4 ορόφους του κτιρίου και συνάντησα το πολύ δύο άτομα - οι υπόλοιποι ήταν αντιεξουσιαστές, συνήθως γύρω στα 50 άτομα).

3. Οι προσπάθειές μου να φέρω τους (30) φοιτητές στο δρόμο της κοινής λογικής σκοντάφτουν σε παραλογισμούς, αφέλειες και απλές ανοησίες («πώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μαθήματα όταν έχει σκοτωθεί ένα 15χρονο», «τι μας λέτε ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες ενέργειες, παράνομη δεν ήταν η δολοφονία του 15χρονου;», «εδώ είναι χώρος του δημοσίου, άρα ανήκει στον ελληνικό λαό» (!) και άλλα ηχηρά παρόμοια...)

4. Οι (30) φοιτητές γνωρίζουν ότι το χειμερινό εξάμηνο έχει πια χαθεί οριστικά (δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος: κλιμάκωση επιπέδων μαθημάτων κλπ.). Το άρθρο 16 του Ν.3549/2007 ανακοινώθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων, καθώς και στην είσοδο του κτιρίου, κοινοποιήθηκε δε στην πρόεδρο του Συλλόγου των φοιτητών.

5. Στο κτίριο, αν εξαιρέσει κανείς την παραβίαση μιας πόρτας κατά την πρώτη έφοδο των αντιεξουσιαστών, οι καταληψίες δεν έχουν επιφέρει καμιά απολύτως φθορά. Ωστόσο, ξόδεψαν ένα ολόκληρο τόνερ για τις φωτοτυπίες τους, καθώς και τρία μελανάκια για τον εκτυπωτή...

6. Η συμπεριφορά των αντιεξουσιαστών προς το άτομό μου είναι ευγενική και πολιτισμένη. Φυσικά, συζήτηση μαζί τους δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένου ότι όπλο μου είναι μόνο η λογική επιχειρηματολογία... Κανείςμέχρι στιγμής δεν παρεμπόδισε την παραμονή μου στο γραφείο μου, όπου έχω περάσει πολλές μέρες και ώρες. Ωστόσο, σήμερα εκδιώχθηκαν από το γραφείο τους (από φοιτητή του Τμήματος) η Γραμματέας και υπάλληλοι της Γραμματείας που είχαν έρθει για να ασχοληθούν με το πρόγραμμα διανομής βιβλίων που ευγενικά μας παραχώρησε ο κ. Μάργαρης (και που είχα σκοπό να τον ευχαριστήσω αμέσως μετά την εγκατάστασή του, αλλά μια και αυτό αργεί... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, κ. Μάργαρη! Συγνώμη που αυτή η ευχαριστία μπαίνει παρενθετικά...)

Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής.

Και η αγωνία μου δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι οι φοιτητές μας θα επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με σπουδές ενός επιπλέον εξαμήνου... Η αγωνία μου πηγάζει από το ενδεχόμενο να αλλάξει το τοπίο κάποια στιγμή: αν μέχρι τώρα η συμπεριφορά είναι «ευγενική και πολιτισμένη», κανείς δεν μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι τα χειρότερα δεν έπονται...

Και όσο και αν διαβάζω το νόμο, πρόβλεψη για καταλήψεις δεν βλέπω.

Και μια ερώτηση/απορία για τους νομικούς: η κατάληψη είναι κακούργημα ή πλημμέλημα;;;

Καλά Χριστούγεννα!

Έφη Ι. Βαφειάδη
Αν. καθ. Ιστορίας του Θεάτρου
Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου

Πατήστε εδώ για την απάντηση των φοιτητών της σχολήςθεάτρου